ξενοδοχεία

ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία στην Ελλάδα
Προσφορές ξενοδοχείων
Στείλτε μας email!

Ταξίδια - Αθήνα

Αθήνα

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Βρίσκεται στο νομό Αττικής στο διαμέρισμα της Στερεάς Ελλάδας και έχει πληθυσμό 5.000.000 κατοίκους.

Αναζητώντας την Αττική στο χάρτη, θα ανακαλύψουμε το τριγωνικό γεωφυσικό της ανάγλυφο να απλώνεται στο δυτικό Αιγαίο. Είναι το νοτιότερο άκρο της Στερεάς Ελλάδας και ολόγυρα βρέχεται από τον Σαρωνικό, τον Ευβοϊκό και τον Κορινθιακό κόλπο. Η Αθήνα βρίσκεται στο νότιο άκρο, στο ομώνυμο λεκανοπέδιο. Το λεκανοπέδιο των Αθηνών που μαζί με τα άλλα δύο, σχηματίζουν την χερσόνησο της Αττικής.



Το λεκανοπέδιο των Αθηνών είναι το νοτιότερο, το μεγαλύτερο και το ωραιότερο από τα δύο άλλα. Είναι και το σπουδαιότερο γιατί έχει εξαιρετική θέση. Το λεκανοπέδιο από τις τρεις πλευρές του περιβάλλεται από χαμηλά βουνά και λοφοσειρές. Τα βουνά αυτά είναι ο Υμηττός, η Πεντέλη, η Πάρνηθα και το Αιγάλεω. Στα νότια το λεκανοπέδιο είναι ανοιχτό και χαμηλώνει προς την θάλασσα, σχηματίζοντας τις δαντελωτές ακτές του Σαρωνικού.


Πάρνηθα

Η Πάρνηθα είναι το ψηλότερο από τα βουνά που περιτριγυρίζουν την Αθήνα. Έχει ύψος 1.413 μέτρα. Είναι σκεπασμένη με πανύψηλα έλατα και πεύκα που της δίνουν έναν τόνο επιβλητικό και ελκυστικό. Φιδωτός δρόμος ανεβαίνει ως την κορυφή του βουνού όπου υπάρχει το ορειβατικό καταφύγιο, ενώ στη δεξιά κορυφή της Πάρνηθας υπάρχει καζίνο.

Υμηττός

Ο Υμηττός είναι το άλλο βουνό της Αθήνας. Έχει ύψος 1.206 μέτρα. Οι αρχαίοι τον έλεγαν «ευβότανο» για τα πολλά και μυρωμένα του βότανα όλων των ειδών. Εδώ βγαίνει το περίφημο αρωματισμένο μέλι του Υμηττού.

Πεντέλη

Στα βορειανατολικά της Αθήνας βρίσκεται το Πεντελικόν ή Πεντέλη. Είναι μακριά από την Αθήνα περίπου 20 χιλιόμετρα. Έχει ύψος 1.109 μέτρα. Στο βουνό αυτό βγαίνει εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο. Με αυτά τα μάρμαρα στολίστηκαν αθάνατα μνημεία των Αθηνών όπως είναι ο Παρθενώνας, οι Καρυάτιδες, το Θησείο κ.α.

Αιγάλεω

Άλλο βουνό της Αθήνας είναι το Αιγάλεω. Το Αιγάλεω είναι χαμηλό και πετρώδες. Έχει υψόμετρο 450 μέτρα και απέχει 4 χιλιόμετρα απ’ την Αθήνα. Έχει κατεύθυνση από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά. Αρχίζει απ’ την Πάρνηθα και τελειώνει στη θάλασσα, απέναντι από τη Σαλαμίνα.

Το Αιγάλεω είναι το ιστορικό βουνό, απ’ όπου ο Ξέρξης παρακολούθησε την καταστροφή των πλοίων του στη Σαλαμίνα.

Εκτός από τα βουνά αυτά στο λεκανοπέδιο των Αθηνών υπάρχουν τα Τουρκοβούνια (με ύψος 338 μέτρα), ο Λυκαβηττός (με ύψος 277 μέτρα) και ο Βράχος της Ακρόπολης (με ύψος 156 μέτρα.) Η λοφοσειρά αυτή χωρίζει το λεκανοπέδιο και την Αθήνα σε δύο μέρη. Στο δυτικό, που είναι και το μεγαλύτερο και στο ανατολικό.
Ο Λυκαβηττός βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Κατάφυτος από δέντρα, ενώ στην κορυφή του βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (τρομερή θέα.) Υπάρχουν όμως και άλλοι λόφοι που υψώνονται μέσα στην Αθήνα. Ο Αρδηττός (με ύψος 133 μέτρα) πάνω απ’ το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου στην αρχαιότητα έδιναν τον όρκο τους οι δικαστές της Ηλιαίας. Ο λόφος του Φιλοπάππου (με ύψος 147 μέτρα), ο λόφος των Νυμφών (με ύψος 104 μέτρα), όπου βρίσκεται το αστεροσκοπείο, πάνω απ’ το Θησείο, ο λόφος της Πνύκας (109 μέτρα) και άλλοι ακόμα μικρότεροι. Ανάμεσα σ’ αυτούς ξεχωρίζει εκείνος που δόξασε, όχι μόνο την Αθήνα, αλλά όλο τον Ελληνικό κόσμο και έγινε η καρδιά και το φως του αρχαίου κόσμου. Ο Βράχος της Ακρόπολής! Μέσα σ’ αυτό το χώρο του λεκανοπεδίου αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε η Αθήνα. Τόσο ώστε να ενωθεί με την πόλη του Πειραιά και τα προάστια.

Κλίμα

Η τοπογραφικές συνθήκες που αναφέραμε κάνουν το κλίμα της Αθήνας να μην είναι θαλάσσιο, όπως θα περίμενε κανείς από την έντονη παρουσία του υγρού στοιχείου ολόγυρα, αλλά εύκρατο και υγιεινό. Αληθινά, η Αθήνα έχει το πιο ξηρό κλίμα όχι μονάχα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Ο γαλάζιος ουρανός της Αθήνας, οφείλει το λαμπερό του χρώμα στην έλλειψη μεγάλης ποσότητας υγρασίας. Η διαφάνεια και η στιλπνότητα του ουρανού των Αθηνών αλλά και ολόκληρης της Αττικής χερσονήσου, είναι ένα φαινόμενο μοναδικό στον κόσμο.

Οι τέσσερις εποχές έχουν έντονα χαρακτηριστικά και διαφέρουν αισθητά κατά τη διαδοχή τους.

Η Άνοιξη διαρκεί σχετικά λίγο με το Μάρτιο να είναι σχετικά ψυχρός, να ζεσταίνει γρήγορα τον Απρίλιο και το Μάιο. Το καλοκαίρι δηλαδή αρχίζει νωρίς και είναι ζεστό. Με πιο ξερό μήνα τον Ιούλιο, ενώ συνεχίζει μέχρι και τον Οκτώβριο.

φωτό: Prisma – Νικολαϊδης
Η Άνοιξη διαρκεί σχετικά λίγο με το Μάρτιο να είναι σχετικά ψυχρός, να ζεσταίνει γρήγορα τον Απρίλιο και το Μάιο. Το καλοκαίρι δηλαδή αρχίζει νωρίς και είναι ζεστό. Με πιο ξερό μήνα τον Ιούλιο, ενώ συνεχίζει μέχρι και τον Οκτώβριο.



Ιστορία

Για την ετυμολογία της λέξεως «Αθήνα» ή «Αθήναι» υπάρχουν πολλές εκδοχές. Λέγεται ότι προέρχεται από το ρήμα «θάω» που θα πει θηλάζω, γιατί απ αυτήν τρεφόταν πνευματικά ο παλιός κόσμος. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το «άθος» που στους αρχαίους σήμαινε «ανθός», για το ωραίο κλίμα της, το εύφορο χώμα της και γιατί ήταν το «άνθος» των Ελληνικών πόλεων. Έτσι η λέξη Αθήνα μπορεί να εξηγηθεί σαν «Ανθούσα» ή «Εύφορος». Οι περισσότεροι όμως υποστηρίζουν ότι το όνομα Αθήνα το πήρε η πόλη, κατά τη μυθολογία, από τον αγώνα που έγινε μεταξύ της Αθηνάς και του Ποσειδώνα. Οι δύο αυτοί θεοί φιλονίκησαν ποιος θα γίνει προστάτης της πόλης. Για να λύσουν τη διαφορά τους, συμφώνησαν να γίνει προστάτης της πόλης εκείνος από τους δύο που θα κρινόταν πως χάρισε το καλύτερο δώρο σ’ αυτήν. Ο Ποσειδώνας χτύπησε το βράχο της Ακρόπολης με την τρίαινά του και από το χτύπημα αυτό δημιουργήθηκε πηγή με αλμυρό νερό. Η θεά Αθηνά προσέφερε στους κατοίκους την ελιά! Οι άλλοι θεοί, που ήταν παρόντες στην φιλονικία ως κριτές, έδωσαν τη νίκη στην Αθηνά. Και έτσι η πόλη ονομάσθηκε Αθήνα. Οι Αθηναίοι για να εξευμενίσουν τον Ποσειδώνα, του αφιέρωσαν έναν επιβλητικό ναό στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής. Το Σούνιο.

Η Αττική είναι συνδεδεμένη με δύο ακόμα θεότητες της αρχαιότητας. Το Διόνυσο, το θεό της Βλάστησης, του κρασιού και της μέθης. Δώρο του θεού στην αγαπημένη του πόλη Αθήνα ήταν το αμπέλι. Προς τιμή του στην Αττική γιορτάζονταν τα «Διονύσια» με ξέφρενο πανηγύρι. Γλέντι, χοροί, πολύ κρασί, πομπές. Από τις παραστάσεις που δίνονταν κατά την τελετή, γεννήθηκε η τραγωδία και η κωμωδία. Επίσης με τη θεά Δήμητρα, και την κόρη της Περσεφόνη που την άρπαξε ο Άδης για γυναίκα του. Στην περιπλάνηση της Θεάς για να βρει την κόρη της, φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Κελεού, βασιλιά της Ελευσίνας. Για να τον ευχαριστήσει για την φιλοξενία του, δίδαξε στους κατοίκους της Ελευσίνας την καλλιέργεια της γης και τα «Ελευσίνια Μυστήρια».
6ος αιώνας π.Χ.

Το νομοθετικό έργο του Σόλωνα εξασφάλισε την τάξη στην Αθήνα. Ενώ ο Πεισίστρατος ένας ευγενής και φιλόδοξος Αθηναίος, κατόρθωσε να καταλάβει την Ακρόπολη και να γίνει ο άρχοντας της πολιτείας. Αυτός κυβέρνησε την Αθήνα με βάση το πολίτευμα του Σόλωνα. Έκτισε το ναό του Ολυμπίου Διός, οργάνωσε τα Παναθήναια και έκανε την Αθήνα μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της εποχής εκείνης. Ο 5ος π.Χ. αιώνας είναι ο ενδοξότερος στην Αθηναϊκή ιστορία. Στην πεντηκονταετία 479-431 π.Χ. που θα ακολουθήσει μετά το τέλος των Περσικών πολέμων με νίκη, θα ολοκληρωθεί με τις μεταρρυθμίσεις του Περικλή, η Αθηναϊκή δημοκρατία. Κάθε πολίτης είναι συνειδητό μέλος του συνόλου. Δημοκρατία σημαίνει κράτος του δήμου, δηλαδή αποφασίζει η συνέλευση του λαού. Στην ισονομία των πολιτών οφείλονται τα επιτεύγματα στα γράμματα και τις τέχνες. Η προσφορά της Αθηνάς στον πολιτιστικό και πολιτικό τομέα αποτελεί τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η φράση «ο Χρυσός Αιώνας του Περικλή» συνοψίζει το έργο του μεγάλου ηγέτη. Ο Περικλής μαζί με το γλύπτη Φειδία και τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη είναι μια ευτυχής συνύπαρξη που απέδωσε θαύματα. Πρώτο έργο ο Παρθενώνας. Ακολουθούν το Ερέχθειο, το Θησείο, τα προπύλαια, αλλά και λίγο πιο μακριά, οι ναοί του Ποσειδώνα στο Σούνιο, της Νέμεσης στον Ραμνούντα, του Άρη στις Αχαρνές. Η Αθήνα του Περικλή είναι το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία του κόσμου.



Τον 4ο αιώνα π.Χ. εμφανίζονται μεγάλοι καλλιτέχνες, ρήτορες, φιλόσοφοι, πολιτικοί και στρατηγοί. Είναι ο αιώνας του Πλάτωνα, του Ξενοφώντα, του Πραξιτέλη, του Δημοσθένη, του Λυκούργου. Η Πνύκα γίνεται βήμα δημοκρατίας, ο Πλάτωνας ιδρύει την ακαδημία του και ο Αριστοτέλης εξυψώνει την Ελληνική φιλοσοφία στο απόλυτο.
Οι Μακεδόνες ήταν οι πρώτοι που κατόρθωσαν να καταλάβουν την Αθήνα και να ενώσουν υπό το σκήπτρο τους όλους τους Έλληνες. Ο Αλέξανδρος ο Μέγας λίγο αργότερα, τιμά την Αθήνα και στέλνει από το Γρανικό ποταμό, τις ασπίδες της νίκης να κατατεθούν στον Παρθενώνα.

Την περίοδο των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου πότε χάνει και πότε κερδίζει την ανεξαρτησία της. Όμως αυτή η συνεχής εμφύλια διένεξη έδωσε αφορμή στη νέα παγκόσμια δύναμη, τη Ρώμη, να επέμβει στον Ελληνικό χώρο. Οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Αθήνα επιδεικνύοντας φαινομενική φιλία. Χιλιάδες αδριάντες και άλλα καλλιτεχνήματα μεταφέρθηκαν απ’ την Αθήνα στη Ρώμη.
Στα μέσα του 5ου αιώνα αρχίζει η κατασκευή εκκλησιών στην Αθήνα και η μετασκευή αρχαίων ναών σε χριστιανικούς. Η καταστροφή των αρχαίων μνημείων σε αρκετές περιπτώσεις, θα αποτελέσει δείγμα της πίστεως των νεοφώτιστων.
Η Αθήνα σήμερα άλλαξε. Είναι μια πόλη 5.000.000 κατοίκων, σύγχρονη, με φοβερή ανάπτυξη, ζωντανή και επιφυλάσσει στον επισκέπτη πολλές συγκινήσεις. Σίγουρα όμως προτίστως προκαλεί το ενδιαφέρον η αντιπροσώπευση όλων των περιόδων της Ελληνικής ιστορίας σε έναν τόπο. Ο επισκέπτης της Αθήνας εκτός των άλλων μπορεί να περιηγηθεί τα αξιοθέατα και τους αρχαιολογικούς χώρους και να ταξιδέψει νοερά στο ένδοξο παρελθόν της πόλης.

Αξίζει να πάτε


  • Στην Ακρόπολη. Εκεί δεσπόζει ο Παρθενώνας που είναι ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο λόγω της ιστορίας και της υψηλής ποιότητας της αρχιτεκτονικής του. Η Ακρόπολη υπέστη πολλές ζημιές από επιθέσεις Βενετών και Τούρκων.


  • Στην αρχαία αγορά. Βρίσκεται κάτω απ’ τον ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Αποτελούσε το δημόσιο χώρο της παλιάς Αθήνας.
  • Στον Άρειο Πάγο. Εκεί συνεδρίαζε η Βουλή του Αρείου Πάγου. Το ανώτατο δικαστήριο των Αθηνών. Όλος ο λόφος ήταν ιερός και ήταν αφιερωμένος στο Θεό Άρη.
  • Στο Θέατρο Διονύσου. Εκεί καθιερώθηκε η δραματική τέχνη. Έργα του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη παίχτηκαν για πρώτη φορά εκεί.
  • Στο Ηρώδειο Θέατρο. Φημισμένο ανά τον κόσμο Θέατρο, μια που χρησιμοποιείται και σήμερα ως χώρος μουσικών, χορευτικών και θεατρικών εκδηλώσεων.
  • Στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Εκεί βρίσκεται το αρχαίο νεκροταφείο της Αθήνας.
  • Στο λόφο του Φιλοπάππου. Εκεί υπάρχει το ομώνυμο μνημείο, και το μέρος προσφέρει φοβερή θέα την Ακρόπολη. Εκεί είναι και η Πνύκα, το μέρος σύγκλησης της εκκλησίας του δήμου. Στην Πνύκα ουσιαστικά, γεννήθηκε η δημοκρατία.
  • Στη Ρωμαϊκή αγορά
  • Στην Πύλη του Αδριανού. Είναι στη λεωφόρο Αμαλίας.

φωτό: Ελένη Γρηγοριάδου
  • Στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Είναι 16 όρθιοι και ένας πεσμένος. Ο ναός ήταν τεραστίων διαστάσεων. Δίπτερος στις μακρές πλευρές του και τρίπτερος στις στενές, με ένα σύνολο 104 κιόνων.
  • Στο Μουσείο της Ακρόπολης. Με έργα ανεκτίμητης αξίας. Θεωρείται από τα πιο αξιόλογα του κόσμου.
  • Στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο. Είναι στην οδό Πατησίων. Έχει έργα όλων των περιόδων της Αρχαίας Ελληνικής τέχνης.
  • Στο Βυζαντινό μουσείο. Είναι στη Βασ. Σοφίας 22
  • Στο Μουσείο στοάς του Αττάλου
  • Στο Μουσείο Μπενάκη
  • Στην Εθνική Βιβλιοθήκη


φωτο: Omega Press Zouliatis

  • Στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Εκεί διοργανώθηκαν η πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί το 1896.
  • Στο λόφο του Λυκαβηττού. Μέρα αλλά και νύχτα.



φωτό: Omega Press Zouliatis


  • Στην πλατεία Συντάγματος. Εκεί βρίσκονται τα ανάκτορα. Η σημερινή Βουλή.
  • Στον Εθνικό Κήπο και στο Ζάππειο
  • Στο Κολωνάκι. Παλιά αριστοκρατική συνοικία των Αθηνών για shopping και καφέ.



  • Στο Αττικό Μετρό. Από τα πιο σύγχρονα του κόσμου. Σημαντικός ο σταθμός του Συντάγματος που εκτείθενται αρχαιολογικά ευρήματα, που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές του.
  • Στην Πλάκα. Είναι το πιο τουριστικό μέρος της Αθήνας. Είναι η παλιά πόλη. Η γραφική Πλάκα η οποία διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα της παλιάς εποχής, με καφενεία, ταβέρνες και μαγαζιά λαϊκής τέχνης.
  • Μνημεία Βυζαντινής περιόδου: Οι σημαντικότεροι ναοί που σώζονται μέχρι σήμερα είναι ο ναός των Αγίων Θεοδώρων, δίπλα στην οδό Σταδίου, η Καπνικαρέα (Ερμού), οι Άγιοι Απόστολοι (11ος αιώνας), η Σωτηρία Λυκοδήμου (11ος αιώνας), ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς (11ος αιώνας).
  • Στο Θησείο μεσημέρι αλλά και βράδι.


φωτο: Ελένη Γρηγοριάδου

Η Αθήνα το βράδι σας επιφυλάσσει εκπλήξεις. Είναι μια πόλη που «δεν κοιμάται νωρίς». Έχετε να διαλέξετε, ανάμεσα σε γραφικές ταβέρνες με Ελληνική κουζίνα, φοβερά εστιατόρια, χιλιάδες club, μπαρ, σινεμά, events, συναυλίες, θεάματα, σε περιοχές όπως το Θησείο, το Γκάζι, του Ψυρρή, το Κολωνάκι, η Γλυφάδα, η Κηφισιά κ.α.
κλικ εδώ για διαμονή στην Αθήνα
  Ξενοδοχεία
Προσφορές ξενοδοχείων
Spa στην Ελλάδα
Ξενοδοχεία για ΑμΕΑ
Γάμος & συνέδρια
Ταξιδιωτικά αφιερώματα
Ψυχαγωγία
Ζώδια
Wallpaper
Αρχείο wallpaper
Επιλογές σύνταξης
Προτεινόμενα βιβλία
Χιούμορ
Ανέκδοτα
Διάφορα
Αγαπημένες σελίδες
Επικοινωνία
Όροι χρήσης
Πολιτική cookie
Πολιτική απορρήτου
Sitemap
©2002- clickhere.gr, All rights reserved