ξενοδοχεία

ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία στην Ελλάδα
Προσφορές ξενοδοχείων
Στείλτε μας email!

Ταξίδια - Δελφοί

Δελφοί

Αρχαία πόλη της Φωκίδας, στη νότια πλευρά του Παρνασσού, ο ομφαλός της γης για τους αρχαίους. Σήμερα έχει περίπου 1500 κατοίκους.

Είναι τουριστικό κέντρο ειδικά τον χειμώνα λόγω του χιονοδρομικού κέντρου στον Παρνασσό αλλά και όλες τις εποχές λόγω της σπουδαιότητας των αρχαίων μνημείων και ευρημάτων που σώζονται και ειδικά για το πολύ φημισμένο μαντείο των Δελφών.


Πέρα όμως από το μαντείο, στην περιοχή σώζονται πολλά μνημεία με κυριότερο το ναό του Απόλλωνα αλλά και της θεάς Αθηνάς. Λέγεται ότι στους Δελφούς υπήρχε οργανωμένη ζωή από το 1500 προ Χριστού.


Το μαντείο των Δελφών, το σημαντικότερο της Αρχαίας Ελλάδας, βρίσκεται σε μια τοποθεσία που λεγόταν Πυθω, και αρχικά άνηκε στη Γη η οποία το παραχώρησε στο θεό Απόλλωνα. Ο θεός αυτός αφού σκότωσε τον Πύθωνα, το δράκο της περιοχής, έγινε κύριος του μαντείου. O δράκος πήρε το όνομά του από το όνομα της τοποθεσίας Πυθω. Ο Απόλλωνας ονομάστηκε Πύθιος, η μάντισσα που έδινε χρησμούς Πυθία, και η γιορτή για να τιμηθεί ο Απόλλωνας, Πύθια. Το μαντείο έγινε σιγά σιγά όχι μόνο θρησκευτικό κέντρο, αλλά και πολιτικό. Στο μαντείο μπορούσε ν’ απευθυνθεί κάποιος πολίτης, ή και μια πόλη με αντιπροσώπους. Για να δοθεί χρησμός έπρεπε αυτοί που ζητούσαν, να πλυθούν και να καθαριστούν στην Κασταλία πηγή, να πληρώσουν κάτι σαν φόρο και να θυσιάσουν ένα κατσίκι.


Μετά έμπαιναν στο ναό. Σε ένα ιδιαίτερο δωμάτιο μια σεβάσμια γερόντισσα, η Πυθία, άναβε τη φωτιά. Αυτοί που ζητούσαν χρησμό, καθότανε στο πλάι, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, που ονομαζότανε οίκος. Από εκεί ρωτούσαν με δυνατή φωνή ότι ήθελαν να μάθουν για τη λύση του προβλήματός τους. Η Πυθία τότε μασούσε φύλλα δάφνης, ανέβαινε στον ιερό τρίποδα και εισπνέοντας αναθυμιάσεις έπεφτε σε έκσταση, λέγοντας ακαταλαβίστικα λόγια. Τα λόγια αυτά τα έπαιρναν οι ιερείς, τα έβαζαν σε τάξη και έδιναν στους απεσταλμένους μια λογική απάντηση. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο ο θεός Απόλλων ανακοίνωνε στους ανθρώπους τη γνώμη ή τη θέλησή του.
Περπατώντας στον αρχαιολογικό χώρο βλέπουμε την Ιερά Οδό. Αυτός ήταν ο δρόμος, δεξιά και αριστερά του οποίου έστηναν οι πόλεις τις διάφορες προσφορές τους. Εδώ σώζονται ακόμα πολύτιμα αναθέματα και θησαυροί, των Κερκυραίων, των Αρκάδων, των Αργείων, των Λακαιδεμόνιων, των Σιφνίων, των Αθηναίων, των Ναξίων και άλλων. Αφού προχωρήσουμε αρκετά φτάνουμε στο ναό του Απόλλωνα που και σήμερα εντυπωσιάζει με το μέγεθός του. Στο βάθος του ναού σε έναν χώρο όπου δεν επιτρεπόταν η είσοδος παρά μόνο σε ελάχιστους, υπήρχαν το χρυσό άγαλμα του Απόλλωνα, ο τάφος του Διόνυσου, ο ομφαλός, το χάσμα στο δάπεδο από όπου έβγαιναν οι αναθυμιάσεις που ανέπνεε η Πυθία και ο ιερός τρίποδας.

Βορειοδυτικά του ναού βρίσκεται το θέατρο. Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία θέατρα την Ελλάδα. Είναι χωρητικότητας 5.000 θέσεων και είναι φτιαγμένο από πέτρα Παρνασσού. Από το θέατρο ένας ανηφορικός δρόμος οδηγεί στο στάδιο. Το μήκος του είναι 178 μέτρα. Στο στάδιο αυτό γινόντουσαν οι αγώνες των Πυθίων, αφιερωμένοι στο θεό Απόλλωνα, και ήταν οι δεύτεροι σημαντικοί στην αντίληψη του αρχαίου κόσμου, μετά τους Ολυμπιακούς. Μπορούμε επίσης να δούμε σε δύο επίπεδα το γυμνάσιο των Δελφών. Είναι ένα συγκρότημα πολλών κτιρίων όπου γυμνάζονταν οι αθλητές των Πυθίων. Λίγο χαμηλότερα από το Ναό του Απόλλωνα μπορούμε να δούμε ένα άλλο αριστούργημα της αρχαίας τέχνης που εδώ φτάνει την τελειότητα. Ο ναός της θεάς Αθηνάς. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο ναό εκτός των άλλων, είναι τα ερείπια του θόλου με τις τρεις αναστηλωμένες κολόνες του.
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ηνίοχος
Σφίγγα της Νάξου
Το μουσείο των Δελφών είναι ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Εδώ θα δούμε τον ομφαλό της γης που μιμείται τον πραγματικό ομφαλό, αυτόν που υπήρχε μέσα στο ναό του Απόλλωνα. Η αρχαία παράδοση λέει ότι ο Δίας, θέλοντας να βρει το κέντρο του κόσμου, άφησε δύο αετούς από τα δύο άκρα. Οι αετοί αυτοί συναντήθηκαν στους Δελφούς και έτσι ο τόπος θεωρήθηκε ο ομφαλός της γης. Επίσης στο μουσείο μπορούμε να δούμε τον Ηνίοχο, τους δίδυμους κούρους, το μαρμάρινο άγαλμα του Διονύσου,

Δίδυμοι Κούροι
Αντίνοος

τον Αντίνοο - σύντροφο του αυτοκράτορα Αδριανού και χιλιάδες ακόμα σημαντικότατα εκθέματα.
Η φύση στην περιοχή είναι εκπληκτική. Ο επισκέπτης μπορεί να έχει μια άνετη διαμονή μια που υπάρχει πλήθος καλών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων για κάθε γούστο. Κοντά είναι επίσης και η Αράχωβα, άλλο τουριστικό κέντρο. Ένα γραφικότατο χωριό κάτω από τις κορυφές του Παρνασσού με έντονη νυχτερινή ζωή, ειδικά το χειμώνα χωρίς όμως να στερείται και τίποτα τις άλλες εποχές. Πηγαίνετε λοιπόν στους Δελφούς και ταξιδέψτε νοερά στην ένδοξη ιστορία της περιοχής. Ο ομφαλός της γης… όντως θα αντιληφθείτε πως η ατμόσφαιρα έχει μια ενέργεια θετική και περίεργη…
κλικ εδώ για διαμονή στους Δελφούς
  Ξενοδοχεία
Προσφορές ξενοδοχείων
Spa στην Ελλάδα
Ξενοδοχεία για ΑμΕΑ
Γάμος & συνέδρια
Ταξιδιωτικά αφιερώματα
Ψυχαγωγία
Ζώδια
Wallpaper
Αρχείο wallpaper
Επιλογές σύνταξης
Προτεινόμενα βιβλία
Χιούμορ
Ανέκδοτα
Διάφορα
Αγαπημένες σελίδες
Επικοινωνία
Όροι χρήσης
Πολιτική cookie
Πολιτική απορρήτου
Sitemap
©2002- clickhere.gr, All rights reserved