ξενοδοχεια

ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία στην Ελλάδα
ΤΟΠ 10 ξενοδοχεία
Προσφορές ξενοδοχείων
Καταχωρηθείτε!
Στείλτε μας email!

Ταξίδια - Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στη βόρειο Ελλάδα, είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και εκτείνεται από το λιμάνι μέχρι τις πλαγιές του Χορτιάτη. Η σύγχρονη πόλη ενώνεται με την παλιά.


Το ξύλινα σπίτια και οι δρόμοι παραπέμπουν στην ανατολή και είναι τα μόνα που σώθηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.
φωτό: Γ. Τσιαντούκας
Σήμερα η Θεσσαλονίκη έχει περίπου 1.000.000 κατοίκους και είναι από τις λίγες πόλεις που έχει να επιδείξει τόσα σημαντικά μνημεία από την αρχαία, τη μεσαιωνική και τη βυζαντινή περίοδο.

Η Θεσσαλονίκη πήρε το όνομά της από το βασιλιά Κάσσανδρο το 317 π.Χ. που τη βάφτισε με το όνομα της γυναίκας του, της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη ήταν αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κόρη του Φιλίππου Β από τη Θεσσαλή σύζυγό του, τη Νικησίπολη. Από τους πρώτους αιώνες της δημιουργίας της, η Θεσσαλονίκη παίζει σπουδαίο οικονομικό ρόλο στο Μακεδονικό κράτος, σαν το πρώτο λιμάνι της Μακεδονίας. Έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο κέντρο του ελληνισμού στο βορρά, σε σπουδαία γεωγραφική θέση, που δε θα αργήσει να συγκεντρώσει την οικονομική δραστηριότητα ολόκληρης της σημερινής βόρειας Ελλάδα και να γίνει στους επόμενους αιώνες μεγάλο κέντρο στρατηγικό, οικονομικό, πνευματικό, χριστιανικό, γενικότερα κέντρο ελληνικού πολιτισμού.

Η προσπάθεια των Ρωμαίων να εκλατινιστεί η πόλη απέβη άκαρπη γιατί ο ελληνικός πολιτισμός αποδείχθηκε ανώτερος και εξελληνίζει τους Ρωμαίους αποίκους. Η πόλη υπέστη όμως πολλές επιδρομές από Σλάβους, Βούλγαρους και Γότθους, που όμως ποτέ δεν κατόρθωσαν να την καταλάβουν λόγω της πίστης και της γενναιότητας των πολιτών αλλά και των ισχυρών τειχών που την οχύρωναν. Πολλές φορές η λαϊκή πίστη απέδιδε την σωτηρία της Θεσσαλονίκης στον πολιούχο Άγιό της, τον Άγιο Δημήτριο. Από τη Θεσσαλονίκη περνούσε και η Εγνατία οδός, ο δρόμος που ένωνε τη Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη. Εδώ ο Απόστολος Παύλος δίδαξε πρώτος το χριστιανισμό και αφού ιδρύθηκε η χριστιανική κοινότητα, απέστειλε τις δύο επιστολές του, «προς Θεσσαλονικείς». Η Θεσσαλονίκη λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς και τους Νορμανδούς και κατακτήθηκε από τους Φράγκους, τους Τούρκους και τους Γερμανούς.

Το 1926 θεμελιώθηκε ο θεσμός που αποδείχθηκε πολύ σημαντικός για το οικονομικό και το εμπορικό μέλλον της πόλης.
Η Διεθνής Έκθεση. Ιδρυτής της είναι ο Νικόλας Γερμανός ο οποίος την εγκαινίασε το 1927. Η Θεσσαλονίκη όπως είναι φυσικό έχει τεράστια και συνεχή κίνηση όλες τις εποχές, μια που αποτελεί έναν ισχυρότατο τουριστικό πόλο. Η Θεσσαλονίκη μαζί με τη Χαλκιδική και την Πέλλα είναι το τρίδυμο πρόκλησης για κάθε επισκέπτη από όλα τα σημεία του κόσμου.
Αξίζει να πάτε..

 • Στον Λευκό Πύργο. Χτίστηκε από Βενετούς το 15ο αιώνα και αργότερα μετατρέπεται από τους Τούρκους σε φυλακή.
 • Στο Ναό του Αγίου Δημητρίου. Εκεί λειτουργεί και μουσείο.
 • Στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Είναι του 8ου αιώνα και είναι βασιλική μετά τρούλου.


 • Στην Παναγία την Αχειροποίητο του 5 αιώνα με φοβερά ψηφιδωτά. Εδώ λέγεται ότι δημιουργήθηκε μια εικόνα χωρίς τη μεσολάβηση ανθρώπου.
 • Στην Αψίδα του Γαλέριου, γνωστή και ως κάμαρα. Χτίστηκε το 300 π.Χ. για να θυμίζει το θρίαμβο του Γαλέριου εναντίον των Περσών.
 • Στη Ροτόντα επίσης της εποχής του Γαλέριου, που όμως η Μέγας Θεοδόσιος την μετέτρεψε σε εκκλησία των Ασωμάτων. Οι Τούρκοι την μετέτρεψαν σε τζαμί και τώρα είναι πάλι εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
 • Στο επταπύργιο. Προστάτευε την πόλη την εποχή του Θεοδόσιου. Τροποποιήθηκε στο Βυζάντιο και αργότερα από τους Τούρκους. Σήμερα σώζεται μόνο ένας πύργος, ο οποίος στη νεότερη ιστορία χρησιμοποιήθηκε σα φυλακή γνωστή ως Γεντί Κουλέ.
 • Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Εκεί συστεγάζεται και η πινακοθήκη με έργα ζωγράφων από όλο τον κόσμο.
 • Στο αρχαιολογικό μουσείο, στο οποίο καταγράφεται η ιστορία ολόκληρης της Μακεδονίας.
 • Στο Πανόραμα. Μια μικρή κωμόπολη στις πλαγιές του Χορτιάτη με φοβερή θέα την πόλη και το Θερμαϊκό κόλπο.
 • Στην παραλία της πόλης βόλτα με τα πόδια. Εκεί δεσπόζει ο Λευκός Πύργος και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
 • Στα Λαδάδικα
 • Στην Πλατεία Αριστοτέλους.

 • Στο Σέιχ Σου, ένα κατάφυτο μέρος, πνεύμονα ανάσας για την πόλη.
 • Στη Νέα Κρήνη
 • Στο Λαογραφικό Μουσείο

φωτό: Γ. Τσιαντούκας


...και φυσικά βόλτα για shopping στην Τσιμισκή. Επίσης μην ξεχάσετε να κάνετε μια εκδρομή στη Χαλκιδική αλλά και στην Πέλλα και την Έδεσσα.
κλικ εδώ για διαμονή στη Θεσσαλονίκη
  Ξενοδοχεία
Προσφορές ξενοδοχείων
Spa στην Ελλάδα
Ξενοδοχεία για ΑμΕΑ
Γάμος & συνέδρια
Ταξιδιωτικά αφιερώματα
Ψυχαγωγία
Ζώδια
Wallpaper
Αρχείο Wallpaper
Επιλογές σύνταξης
Τα email που μας στέλνετε
Παιχνίδια
Προτεινόμενα βιβλία
Χιούμορ
Η πιο αστεία φωτό
Όλες οι φωτό
Ανέκδοτα
Βίντεο
Διάφορα
Αγαπημένες σελίδες
Επικοινωνία
Όροι χρήσης
Πολιτική cookie
Πολιτική απορρήτου
Sitemap
©2002- clickhere.gr, All rights reserved